Päivän ristari, päivä 4: Köyhät ristarit eli Köyristöt

Heräämme sunnuntaina suhteellisen ajoissa, eikä krapulakaan ole mitenkään erityisen kamala. Kahvista on maito loppu ja tekee mieli herkutella, joten päätämme lähteä suoraan sängystä kauppaan. Kehittelemme lennosta tuollaisen Tristar-kelpoisen version köyhistä ritareista ja lähdemme. Olemme kuitenkin hieman liian aikaisessa ja Lidli on aukeamassa vasta puolen tunnin päästä. Ulkona paistaa aurinko ja on muutenkin hieno ilma, eikä missään näy ristinsielua, joten päätämme vain kävellä ympäriinsä siihen asti, että kauppa aukeaa. Maailmanloppu näyttää kyllä aivan erilaiselta kuin olin kuvitellut!

Köyhät ristarit eli Köyristöt 8 kpl

Ainekset
Leipää
3 dl maitoa
1 kananmuna 
1/2 rkl vehnäjauhoa
1/2 rkl sokeria
Kanelia
Kardemummaa

Lisäksi
Kermavaahtoa
Hilloa
(Banaania) 

1. Kädet

2. Sekoita maidot, munat ja noi kaikki muut ainekset paitsi leipä keskenään

3. Näihin vissiin suositellaan käytettäväksi jotain vähän kuivahtanutta ranskanleipää tai pullaa tai jotain. Meillä ei nyt sattunut olemaan sellaisia, niin ostimme Lidlin paistopisteestä tommoseks hyväksi tristaroitavaksi todetun ciabattaleivän. Leikkaa leivät noin 12-15 mm paksuiksi siibaleiksi. Dippaile leivät munamaitoon ja nosta sitten lautaselle töröttämään hetkeksi.



4. Vispaa kerma. Ite vedin tommosessa mittakulhossa sauvasekottimella. Koko keittiö oli ihan kermassa tän operaation jäljiltä, joten jos jotain muita metodeita on mahdollista käyttää, niin tee niin. Laita myös Tristari lämpiämään.


5. Nosta dipatut leivät Tristariin muutama kerrallaan. Näistä lähti muuten saundipuolella parhaat ritinät tähän astisista ristareista!

6. Näitten pitää antaa olla vähän pidempään ritisemässä kuin perusristareiden, ettei jää kosteeksi. Tällä kertaa saat erityisluvalla tarkkailla näiden kypsymistä. Kannattaa vaikka tökkiä sormella vähän ja kokeilla kypsyyttä välillä. Mut oiskohan semmonen joku 5-6 min suunnilleen sopiva aika.



7. Ota Köyristöt pois grillistä ja pistä päälle kermavaahtoa ja hilloa. Tommonen Pirkan parhaat mansikka-raparperihillo oli ainakin hyvää! Huom. kannattaa lukea seuraava kohta ennen lopullista syömispäätöstä!



8. Muutaman Köyristön hillon ja kermavaahdon kanssa syötyäni satuin huomaamaan pöydällä makoilevan banaanin ja päätin koittaa laittaa siitä viipaleita lisäksi. Paras päätös ikinä! Banaani nostaa tän ihan uuteen kuninkuusluokkaan ja itse en aio syödä yhtään tämmöistä enää ilman! Juomasuosituksena tietenkin kahvi maidolla.


Raadin arviot

Risto-Matti: Tämmöiset köyhät ristarit on mukava tämmöinen rento ja edullinen sunnuntaiherkku, joka on paljon helpompi valmistaa kuin vaikkapa letut. Perusköyristöt hillolla ja kermavaahdolla on aivan hyvä, makea ja rasvainen kokemus. Banaanin lisääminen näiden täytteiden kaveriksi on kuitenkin todellinen home run!! Nyt kaikki maut ovat balanssissa ja hieman raikkaampia. Se on kuulkaas nyt semmoinen homma, että minä täräytän nyt jumalauta tälle banaaniversiolle suoralta kädeltä täydet 5 tähteä! *****

Tristiina: En ole syönyt köyhiä ritareita vuosikausiin, joten en tiedä ovatko nämä makumaailmaltaan mitään sinne päinkään, mutta kyllä näillä makeannälkä ainakin lähtee vähintään seuraavaksi vuodeksi. Banaaniton versio on kyllä todella äklömakeaa ja rasvaista, muutaman jälkeen alkaa jo hieman oksettaa. Banaanin kanssa tästä tosiaan tulee huomattavasti raikkaampi ja vähemmän äklöttävä kokonaisuus, ja tätä voin ihan aidosti suositella kaikille. Banaanittomille 59/100 ja banaanisille 90/100.

Comments