Päivän ristari, päivä 3: Ristotto eli Risotto-Risto

Tässä on nyt poikkeustilan ensimmäinen viikonloppu käsillä, joten on aikaa tehdä vähän kunnianhimoisempia ristojakin. Perjantaina ruvettiin jo siis valmistamaan lauantaiaamun ristoelämystä. Tristiina valmisti leipiin tarvittavat risotot ja Risto-Matti kokosi leivät. Kaupungilla tuli pyörähdettyä nopeasti. Siellä oli hyvin rauhallista, eli koronapaniikki ei ole vielä siirtynyt Mad Max -vaiheeseen.

Ristotto eli Risotto-Risto

Ainekset
Ciabatta-leipää
Sienirisottoa

1. Pese kädet

2. Valmista risotto esimerkiksi tämän reseptin mukaan https://viinimaa.fi/reseptit/sienirisotto-ruffino-viini HUOM! K-18-resepti. Ota risoton valmistuksen aikana huikkaa viinistä.

3. Syö risottoa ja juo ruokajuomaksi loput viinit.



4. Laita loput risotot jääkaappiin ja lähde baariin vetämään aivan vitulliset kännit. Tule kotiin ja oksenna.

5. Seuraavana aamuna risotto on sopivasti tekeytynyt jääkaapissa, ja voidaan aloittaa varsinaisen Ristoton valmistus hirvittävässä krapulassa. Muista pestä kädet myös tässä vaiheessa!

6. Leipänä käytettiin tämmöistä Lidlin paistopisteen ciabattaleipää. Leivät pitää leikata oikeaan muotoon. Mittatyökaluna toimii tietenkin täydellisesti paahtoleipä. Tässä hommassa saattaa kestää vähän aikaa, joten tällä kertaa Tristaria ei välttämättä kannata laittaa heti alussa seinään.



7. Leikkasin tosta varovasti noi kannet ohuesti irti ja sitten vielä keskeltä yks slaissi pois. Tee hirveä sotku ja asettele leivät leikkuualustalle sikinsokin. Päädyin käyttämään kansipalat ristoihin. Tässä vaiheessa voit kytkeä Tristarin seinään.



8. Laita leiville sopiva määrä risottoa ja leikkaa päälle koristeeksi persiljaa ja mauksi parmesaanilastuja. Join tossa työskennellessä samalla tommosta sumppia.



9. Leipää rilliin ja ny ritisee elikkäs risoton tapauksessa italiaksi adesso friggere!

10. Kuuntelin joku pari biisiä Spotifysta ja otin leivät pois


11. Leikellään noi leivät tolleen oikeenlaisiks ja sit juomaksi pikkusen viintä. Kello oli nyt vasta yhdeksän aamulla, jotin otin vaan ihan suullisen verran maun testaamiseks.


11. Sitten vaan ääntä kohti

Vinkki: Vegaaninen versio eli Riistoton Ristotto syntyy helposti korvaamalla risoton parmesaani varmesaanilla tahi muulla vuustolla

Raadin arviot

Tristiina: Ciabattahan yllättäen sopii aivan hemmetin hyvin tristaroitavaksi, tätä täytyy käyttää jatkossakin. Paistopinnasta tulee ihanan rapea. Olisi kuitenkin pitänyt heittää Tristariin hieman öljyä ennen paistoa, koska ristotto jäi hieman kuivaksi. Mahdollisesti myös loraus oliiviöljyä leipien sisään olisi voinut viimeistellä makumaailman. Persiljan maku ristotossa hieman liian dominoiva, sitä olisi voinut olla aavistuksen vähemmän. Kaiken kaikkiaan kuitenkin erittäin hyvä risto, jota nauttiessa krapulakin hetkellisesti hellittää. Pienellä tuunauksella tässä olisi ainekset todelliseen klassikkoon! 88/100

Risto-Matti: Vähän jännitti etukäteen, että meneekö toi ciabatta ihan kivikovaks tuolla koneessa, mutta jumalauta toihan on ihan täydellinen tristarileipä! Ihanan rapsakka ja rasvainen, aijai! Tässä ristottoleivässä oli käytössä noi leivän kuoripalat ja jo ne oli todella hyvät, mutta tristaroin juuston kanssa tän leivän jälkeen ne yli jääneet keskipalat ja ai saatana ne oli kyllä kunnon 5/5 megaherkkua, todellinen game changer! Jos olis saanut tämän tristottoleivän maistamatta ensin tuota risottoa tuoreeltaan eilen, niin olis kyllä varmasti ollut aivan hemmetin innoissaan, mutta kun toi oli tosiaan niin mehukasta ja herkullista sellaisenaan, niin näitten leipien välissä tätä tuntuu vaivaavan ehkä semmonen pieni kuivuus. Toi Tristiinan oliiviöljyidea vois varmaan toimia hyvin ja tekis mieli ehkä kokeilla vaikkapa vuohenjuustoviipaletta tähän väliin. Valkkari sopi tän kanssa kyllä ihan täydellisesti. Tämä leipä rupeaa jo lähentelemään ensimmäistä 4 tähden arvostelua, mutta ei ihan vielä tänään. ***


Comments